Samen naar Alleen vestigingen
Veghel

Samen naar Alleen
Pater v/d Elsenlaan 9,
5462 GG Veghel
T - 0413 321728

Etten-Leur

Samen naar Alleen
Bredaseweg 185,
4872 LA Etten-Leur
T - 088 8006802

Omgeving Assen
Gratis informatiegesprek? 0413 321728

Stel een vraag

Wat is mediation en scheidingsbemiddeling?

Bij echtscheiding wordt steeds vaker van de scheidingsbemiddeling methode mediation gebruik gemaakt. Je wilt scheiden met behulp van mediation en wilt meer informatie over wat deze vorm van scheidingsbemiddeling inhoudt.

Een (echt)scheidingsprocedure die voor beide partijen naar alle tevredenheid kan worden afgerond, begint met helderheid en een open communicatie tussen beide betrokkenen. Hiervoor kun je de hulp inroepen van een mediator.

Scheidingsbemiddeling in de vorm van Mediation

Mediation is een methode om buiten de rechter om conflicten op te lossen of scheiding te regelen. Bij scheiding spelen emoties een belangrijke rol en dat kan gemakkelijk tot conflicten leiden. Een scheidingsbemiddelaar in de vorm van een mediator heeft een neutrale positie en heeft als taak om de betrokkenen te begeleiden naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Een mediator is geen rechter of arbiter. Hij/zij beslist dus niet wie er wel of geen gelijk heeft. De beide partijen beslissen zelf over hun oplossing. Hierbij bepaal je zelf of jij je wel of niet in een bepaalde oplossing kunt vinden. Jouw maat is dus bepalend en leidend in het traject. Bij scheiding komen aspecten als verdeling, ouderschapsplan en alimentatie kijken. De mediator begeleidt de gesprekken tussen jullie, zodat jullie samen afspraken maken. Deze afspraken kan je vervolgens in de convenanten opnemen waar je beiden achter staat.

Uitgangspunten bij mediation

Wij begeleiden iedere mediation en elk traject op basis van de volgende uitgangspunten:

 • Mediation is altijd vrijwillig.
  Niemand kan je ertoe dwingen. Maar mediation is niet vrijblijvend. Als je ervoor zal inspannen, loont het.
 • Mediation is vertrouwelijk
  Alle partijen verplichten zich tot geheimhouding. Dit geldt ook voor de mediator. Wat we bespreken komt niet naar buiten. Je kunt dus vrij praten over wat je dwars zit, zonder dat hier eventueel nare consequenties aan vast zitten. Je bepaalt zelf of, en zo ja, hoe en wanneer je de buitenwereld informeert over de situatie.
 • De mediator heeft een strikt neutrale rol
  Hij bedenkt de oplossing niet, maar helpt partijen weer tot een echte communicatie te komen. Zo wordt er onderhandeld met het oog op de wederzijdse belangen. De mediator heeft geen oordeel over de kwestie zelf.
 • Het staat je vrij om op elk moment de bemiddeling af te breken
  Ook als er nog geen gezamenlijke oplossing is gevonden. Ook dan kun je en de andere betrokkene(n) de gesprekken als nuttig hebben ervaren. Wellicht ben je zelfs op een spoor gezet van mogelijke oplossingen, of heb je duidelijkheid over een vervolgtraject.

De mediators van Samen zijn allen MfN registermediator (voorheen NMI), ADR full certified en rechtbankmediators met veel ervaring op gebied van echtscheiding, ouderschapsplan, alimentatie (zowel kinderalimentatie als partneralimentatie). De mediators onderhouden en actualiseren continu hun kennis en vaardigheden door middel van intervisie en permanente educatie opleidingen. Zij kunnen je begeleiden in de hele echtscheidingsprocedure, terwijl jij de regie houdt.

Voor meer informatie download onze brochure over mediation en (echt)scheidingsbemiddeling.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor eventuele vragen, een gratis intakegesprek met een mediator of maak direct telefonisch een afspraak.

Samen biedt mediation bij scheiding en familieconflicten aan vanuit vestigingen in:

Meer weten over: