Samen naar Alleen vestigingen
Veghel

Samen naar Alleen
Pater v/d Elsenlaan 9,
5462 GG Veghel
T - 0413 321728

Etten-Leur

Samen naar Alleen
Bredaseweg 185,
4872 LA Etten-Leur
T - 088 8006802

Omgeving Assen
Gratis informatiegesprek? 0413 321728

Stel een vraag

Kinder alimentatie

Hoe werkt kinderalimentatie?

Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze voor het onderhoud van de kinderen een financiële regeling afspreken. Deze afspraken over de kinderalimentatie komen in het ouderschapsplan te staan. Het is ook mogelijk om een alimentatieberekening te herzien of laten herberekenen.
Voor de totstandkoming van de hoogte van de kinderalimentatie geldt als uitgangspunt dat de kinderen er zo min mogelijk op achteruit gaan. Zij hebben immers niet gekozen voor de scheiding en het is de plicht van de ouders om hen zo goed mogelijk te verzorgen.

Kinderalimentatie - Samen naar Alleen

De hoogte van de kinderalimentatie hangt sterk af van de behoefte van de kinderen, dat wil zeggen wat de kinderen kosten, rekening houdend met hun leeftijd en het welstandsniveau dat zij voor de scheiding waren gewend. Vervolgens wordt middels de alimentatieberekening berekend hoe die behoefte tussen de ouders dient te worden verdeeld. 

De berekening van kinderalimentatie verloopt in grote lijnen in twee stappen:
1. Eerst wordt de kinderbehoefte – dat wil zeggen: de eigen bijdrage van de ouders in de kinderkosten – bepaald.
2. Vervolgens wordt berekend of de ouders voldoende draagkracht hebben om de kinderbehoefte te betalen.

De mediator zal tijdens het traject duidelijk toelichten en bespreken hoe deze uiteindelijke verdeling van de kindkosten wordt vastgesteld en berekend. Wij maken hierbij gebruik van een inzichtelijk, duidelijk en persoonlijk alimentatierekenprogramma, specifiek voor jullie situatie. Maar net als voor de partneralimentatie, geldt voor kinderalimentatie dat het berekende bedrag een richtlijn is, maar dat er – binnen de grenzen van wat redelijk is – onderling een afwijkend bedrag mag worden afgesproken.

Onze mediators zijn op de hoogte van alle actuele en financiële kennis en kunnen jullie informeren over mogelijkheden, belastingvoordelen, indexatie en jaarlijkse verhogingspercentages.