Samen naar Alleen vestigingen
Veghel

Samen naar Alleen
Pater v/d Elsenlaan 43,
5462 GG Veghel
T - 0413 321728

Assen

De Drentse Zaak
Beilerstraat 24,
9401 PL Assen
T - 088 8006801

Etten-Leur

Samen naar Alleen
Bredaseweg 185,
4872 LA Etten-Leur
T - 088 8006802

Gratis informatiegesprek? 0413 321728

Stel een vraag

Alimentatie voor kinderen en partners

Scheiden gaat niet alleen over het verdriet van het uit elkaar gaan. Voor veel mensen zijn ook de financiële consequenties van de scheiding groot. Naast de verdeling van de bezittingen en schulden, gaat het dan vooral om de alimentatie. Hoe komt een goede alimentatieberekening tot stand en wat zijn daarbij de uitgangspunten? Hoe verschillen partneralimentatie en kinderalimentatie eigenlijk van elkaar?

Alimentatie - Samen naar Alleen

Alimentatie

Partners zijn niet alleen verplicht elkaar te onderhouden tijdens de relatie, maar ook na de scheiding. Deze onderhoudsplicht houdt in dat er ook na de scheiding een bijdrage wordt geleverd aan de kosten van het levensonderhoud. Het betalen van alimentatie is in beginsel verplicht, maar de totstandkoming van de hoogte ervan is omgeven met veel mitsen en maren.

Zo kan het zijn dat er geen draagkracht bestaat om alimentatie te betalen, of dat beide partners ruimschoots in hun eigen behoefte en die van de kinderen kunnen voorzien. Omdat het doorgaans lastig is om eenmaal gemaakte afspraken eenzijdig te herzien, is het van groot belang om een zorgvuldige alimentatieberekening uit te laten voeren. Dan weet je allebei waar je volgens de wet- en regelgeving aan toe bent.  Dit vraagt van de mediator specifieke kennis van actuele financiële en juridische zaken, om mogelijke en onmogelijke financiële scenario’s te bespreken. Bij Samen naar alleen tref je geregistreerde mediators die hier in opgeleid, deskundig en gespecialiseerd zijn.

Alimentatie is in beginsel verplicht indien er sprake is van:

  • Huwelijk
  • Geregistreerd partnerschap
  • Kind(eren)

De wet kent twee soorten alimentatie, lees hier verder: